Vylyan

A Vylyan Pincészet Villány területén működik. A villányi borvidéken a borkedvelők nagy örömére nagyon sok borászat tevékenykedik, többek között a Vylyan Pincészet is.

Villány bor tekintetében az egyik legismertebb a hazai borvidékek között. A villányi borvidék pedig igazán szerencsés adottságokkal bír fogyasztói szempontból. Hiszen, ha autóval érkezünk is, elég letenni az autót és gyalogosan körbe lehet járni a pincéket, hiszen a pincészetek egymást érik. A borvidék megismertetésében aktívan részt vesz a Vylyan is.

Vylyan Pincészet – a kezdetek

A Vylyan Pincészetet Debreczeni Pál alapította, és 1994-ben palackozták az első borokat. A kezdetekkor főleg kékszőlőket termesztettek, nemzetközi fajtákat és hagyományos magyar fajtákat is. Ültetvényeik dél-délkeleti tájolású dűlőkben fekszenek. A dűlőneveik: Dobogó, Pillangó, Mandolás, Városhegy, Gombás. Az első kékoportójuk már 1998-ban Bordeauxban aranyérmet is nyert. Ezután folyamatosan telepítettek újabb szőlőket és bővítették boraik skáláját is. Azóta is kézműves gondossággal szüretelt szőlőszemekből készítik kiválóbbnál kiválóbb boraikat, mert hisznek abban, hogy a borok minőségét a szőlő határozza meg. 

Vylyan – napjaink

A pincészet mélyen elkötelezett a kortárs művészetek támogatása mellett, hisznek a bor és a művészet összetartozásában, ezért hozták létre a művészi címkepályázatukat is. A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet első boruk palackozásának 25 éves jubileumát is úgy ünnepelte, hogy erre az alkalomra a Prémium borcsalád 7 tagját új „ruhába” öltöztették, vagyis új  művészi címkékkel látták el. A címkék mindegyike egy művészi alkotó folyamaton keresztül született. 

Mindezek mellett életre keltették az Ördögkatlan fesztivált, melyen 2008-ban Művészi Hordó kiállítás is megtekinthető volt a birtokon.

Vylyan Pincészet – szolgáltatások

Borkóstoló

A Vylyan teraszon – egész évben nyitva tartó – borkóstolásokkal várják az érdeklődőket, akiknek szeretnék átadni a „Vylyan életérzést”.  Vendégeiket nem csak borkóstolással várják, hanem rendkívül széles program kínálattal is várják egész évben.

Szent György Kúria

Gondolva a hosszabb időt eltölteni kívánó vendégekre Kisharsányban megnyitották kúriájukat is, mely kültéri medencével és beltéri jakuzzi és szauna használattal várja a feltöltődésre, pihenésre vágyó vendégeket.

A Villányi borvidék elsősorban a testes vörösborairól ismert, de persze a fehérborok kedvelőit sem hagyja cserben. Itt leginkább olaszrizling és chardonnay fajtákkal találkozhatunk. A rozékból pedig erre a borvidékre a testesebb fajták a jellemzőek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vylyan_pincészet

Címlap kép: Vylyan (forrás: https://www.jegy.hu/program/borbol-lett-muveszet-dragoman-gyorgy-es-a-villanyi-cabernet-sauvignon-102850)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom