Villánykövesd

Villánykövesd Baranya megyében, Villány nyugati szomszédjában fekvő település, kb. 4 km-re található Villánytól. A hazai borvidékek közül a nagy múltú Villány-Siklósi borvidék része. Elsősorban páratlan szépségű pincesoráról híres Palkonya falucskával együtt.

A pincesorok jellemzően nem elszórtan, vagy utcákat alkotva helyezkednek el, hanem szinte művészi tervezettség benyomását keltve egy egész domboldalt foglalnak el.

Villánykövesdi pincészetek:

http://www.villanykovesd.hu/index.php/turizmus/pinceszetek

Villánykövesd látnivalói:

Pincesor

Villánykövesd 57 pincéje 1983 óta élvez műemléki védettséget. Ezek a borospincék két- illetve helyenként három sorban kerültek felépítésre és hazánk egyik egészen egyedülálló műemlék együtteseként tartják számon őket. Továbbá még 20 olyan pinceépület is található a műemlékek mellett, melyek védettséget ugyan nem élveznek, de a szépségük miatt szintén érdemes őket megtekinteni.

A pincék kívülről, de természetesen akár belülről is megtekinthetőek. A pincék falai között igazán különleges borokat termelnek, érlelnek a szőlősgazdák, borászok. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt. Akik megtekinthetik a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelhetik a gazdák és a természet munkáját dicsérő bor zamatát.

Battyhány-féle Borkatedrális

A Battyhány-pincét 1754-ben építették olasz templomépítő mesterek barokk stílusban. A Borkatedrális nevet a 40 méter hosszú és 10 méter széles és 7 méter magas méretei miatt kapta, hiszen olyan, mint egy földalatti katedrális, hatalmas méreteivel. A hordókkal övezett hatalmas tér lenyűgöző látvány.

Külön érdekessége a pincének az építése, ugyanis a kor technikai fejlettsége nem tette lehetővé a földalatti pinceépítést. Így előbb elhordták a felette lévő dombot, majd a pince falainak a felépítése után vissszahordták a tetejére a földet. E hatalmas térben kerül megrendezésre minden évben az Európai Bordalfesztivál, mely különleges akusztikája miatt tökéletes helyszíne e népszerű fesztiválnak.

Cím: Villánykövesd, Vasút u. 2.

Római katolikus templom

A villánykövesdi római katolikus templom 1780-ban épült késő barokk stílusban. Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel. A templom főoltára klasszicista stílusban készült. 1809 óta van a templomnak tornya is.

Cím: Villánykövesd, Rákóczi u.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Villánykövesd

Címlap kép: Villánykövesd (forrás: https://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/villanykovesd_pincesor)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom