Villány

Villány Baranya megyében fekszik, Pécstől 35 km-re délkeletre, a Villányi hegységtől keletre található.  Villány látnivalói szinte mind központi elhelyezkedéssel látogathatók végig. Már nem csak az őszi – borfesztivál időszakában – népszerűek a turisták körében, hanem egész évben. Hiszen Villány programok tekintetében is egyre több látogatót vonz az évről-évre megrendezésre kerülő fesztiválokra, rendezvényekre.

Villány a hazai borvidékek egyik legismertebb történelmi borvidéke. 1987-ben 16 településsel együtt – többek között Hajós is – elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet.

Villány  –  látnivalók

Villány
Villány (forrás: https://hotel.bock.hu/villany)

Villány látnivalói többségében központi elhelyezkedéssel a történelmi pincesor körül helyezkednek el. Villány pincesor szerkezete nem elszórtan, hanem centralizáltan egy utcát alkotva helyezkedik el a település főutcáján. Villánykövesd és Palkonya védett pincesorai azonban nem elszórtan, vagy utcákat alkotva helyezkednek el, hanem szinte művészi tervezettség benyomását keltve egy egész domboldalt foglalnak el.

A pincesoron található számos borászat központja. Villány étterem tekintetében is itt a központi részen bővelkedik lehetőségekben.

Az egykori Teleki Zsigmond présházában kapott helyet a Villányi Bormúzeum is a pincesor végén.

Villányi rendezvények

Tavasztól őszig a szép időben a pincesor megtelik élettel, emberekkel.  Villány programok és különböző városi rendezvények során is fontos helyszín a pincesor. A legnépszerűbb rendezvény az októberben megrendezésre kerülő Villány Borfesztivál, vagy más néven Vörösbor Fesztivál. Villány szállás tekintetében bővelkedik a lehetőségekben, de a rendezvények idején érdemes időben foglalni, hamar elkelnek a szabad helyek.

Egyéb érdekességek Villányban

Villány és környéke számos felfedezésre csábítja az ide látogatókat. Igazi kuriózum a dűlőtúra, mely során a csodálatos természeti környezetben található szőlőültetvények között viszik végig az érdeklődőket.

Villány gyerekkel is érdekes programokat, látványosságokat ígér. Környéke biciklivel is körbe járható. Számos kényelmes bicikliút várja a két kerekezés szerelmeseit. A bringa utak gyerekekkel is kényelmesen végig tekerhetőek. Siklós-Villány 15 km.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Villány

Címlap kép: Villányi szőlő (forrás: https://hotel.bock.hu/villany)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom