Villány tanösvény

Villány tanösvény tekintetében is rendkívüli adottságokkal bír. Hiszen a Villányi hegység közelsége és a rendkívüli elhelyezkedése miatt számos túrázási lehetőség kínálkozik a közelben.

Villány tanösvény – Szársomlyó túra

Villány tanösvény - Szársomlyó hegy
Villány tanösvény – Szársomlyó hegy (forrás: https://baranyahotel.hu/latnivalok/7-tanosveny-es-turautvonal.html)

A fokozottan védett Szársomlyó – mely a Villányi hegység legmagasabb 442 méter magas hegye – egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékei miatt csak szakvezetéses túra keretében látogatható. Vezetett túrák minden szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap 10:00 órakor indulnak. A túra hossza 5 km, kb. 3-4 óra alatt járható végig. A túrák a Nagyharsányi Szoborparktól indulnak a részvételi díjat is itt lehet befizetni.

Gyönyörű szép túraútvonalon lehet eljutni a kisharsányi Fekete-hegy tetején található Vylyan terasztól a hegy túloldalán fekvő Palkonya falucskába is. A túrázókat fából faragott táblák segítik az eligazodásban, és közben a borvidéken áthaladó Országos Kéktúra útvonal kék kereszt jelzését kell követniük. Az út hossza körülbelül 4,5 km, másfél- két óra alatt kényelmesen bejárható.

Ha a szoborparkba szívesen érkeznének gyalog, akkor a Vylyan birtokról induló mintegy három-négyórás túrát ajánljuk, amely a szerelembe esett ördög legendáját dolgozza fel, és amelyen a túrázók a pincészet borain keresztül ismerhetik meg a történetet és szereplőit.

A Szársomlyó-hely legendája: A hegyet a hozzá kapcsolódó legenda miatt egyszerűen csak Ördögszántásnak hívják. A monda szerint az ördög beleszeretett az egyik asszony lányába, aki azt mondta, hogy neki adja a lánya kezét, ha az ördög felszántja a hegyet az első kakasszóig. Az ördög olyan gyorsan haladt, hogy az asszony megijedt, ezért ő kukorékolt. Az ördög eldobta az ekét és lerázta a bocskoráról a földet, így jött létre a Beremendi hegy és a Siklósi hegy. Ahol az ördög visszabújt a földbe, ott még napjainkban is kénes víz tör elő. A forrást az asszony lánya után nevezték el Harkánynak.

Villány tanösvény – Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény

Villány tanösvény - Templom hegyi
Villány tanösvény – Templom hegyi (forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/point/kilato/templom-hegyi-kilato-villany-/23333965)


A Villányhoz tartozó Templom-hegy igen közkedvelt kirándulási pont a turisták körében, mely egyrészt csodálatos látnivalóinak, másrészt az itt kialakított, körülbelül 3 kilométer hosszú tanösvénynek köszönhető. A természetvédelmi területté nyilvánított ösvényen meseszép növényeket, valamint évezredekkel korábbról fennmaradt kövületeket figyelhetünk meg.

A tanösvény nagy része egy bányán halad keresztül melynek a végénél egy sziklafalon felkapaszkodva juthatunk el a Templom-hegy kilátójához.

Villány tanösvény – Csodabogyó tanösvény

Villány tanösvény - Csodabogyó
Villány tanösvény – Csodabogyó (forrás: http://kirandulastervezo.hu/celpont/siklos/csodabogyo-tanosveny)

A tanösvény a Siklós melletti Máriagyűdi Kegytemplom elől indul és a sárga turistaútvonalat követve járható be. A tájékozódást segítendő, az út mentén facölöpök találhatóak, melyeken a szúrós csodabogyó rajza látható. 

A templomtól a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig kialakított tanösvény körülbelül 2,5 km hosszú. A végállomástól célszerű felkapaszkodni a hegygerincre, majd a kék sávjelzésen keleti irányban haladva a sárga kereszt, vagy a piros sávjelzésen visszaereszkedni Máriagyűdre.

Villány tanösvény – Ős-Dráva látogatóközpont

Villány tanösvény - Ős-Dráva látogatóközpont
Villány tanösvény – Ős-Dráva látogatóközpont (forrás: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/os-drava-latogatokozpont)

A Villányi borvidéktől 14 km-re, Szaporca közelében található az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont, amely interaktív kiállítással, majorral, tanösvényekkel és minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtó, változatos programokkal várja a közönséget.

Villány dűlőtúra

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig említést érdemel még a dűlőtúra, mely igazi villányi különlegesség! Érdemes a borászatokon érdeklődni, és ha lehetőségünk van rá, mindenképpen kipróbálni.

Címlap kép: Villány tanösvény (forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/point/kilato/templom-hegyi-kilato-villany-/23333965)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom