Villány programok

Villány programok tekintetében is kitűnő célpont. Villány a történelmi borvidék névadó települése, a hazai a hazai borvidékek közül az egyik legismertebb. Elsősorban páratlan szépségű pincesoráról híres Palkonya és Villánykövesd falukkal együtt.

Villány programok – egész évben

Villányba egész évbe várják az érdeklődőket, a különböző gasztronómiai és egyéb kulturális rendezvényekre, melyeken a szőlőé és a boré a főszerep.

Villány programok – télen

Pincéről-pincére, variációk Vincére – Január 18.

Villány programok - Vincéről Vincére
Villány programok – Vincéről Vincére (forrás: https://hotelcabernet.hu/villanyi-programok/fesztivalok)

Vince napja jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások. Az elmúlt évek hagyományait követve színes Vince napi programokkal várják a kedves vendégeket.

  • reggel: hordós Vince programok – az érdeklődők megismerkedhetnek a forgalomban még nem található hordókban érlelődő borokkal, borász vezetésével, kísérő falatkákkal.
  • napközben: 4 dűlőjáró program – mely során busszal mutatják be a Villányi borvidék csodálatos tájait, szőlőültetvényeit. A programban részt vevők a hagyományos Vince napi áldomásban is részesülnek. A Dűlőjáró változatok négy útvonalon érhetők el. A résztvevők felejthetetlen téli tájélményben, izgalmas játékokban, finom borokban és ínycsiklandó falatokban részesülnek.
  • este: vacsorázó Vince program – 18 órától a házigazdák Vacsorázó Vince programajánlataiból válogathatnak az érdeklődők. Előzetes bejelentkezés közvetlenül a pincészeteknél.

János napi boráldás – December 27.

Minden év János napján a Villányi Római katolikus templomban megáldják az újbort.

Villány programok – tavasszal

BorZsongás Fesztivál  – Május első hétvégéje

Villány programok - BorZsongás
Villány programok – BorZsongás (forrás: https://villanyiborvidek.hu)

A BorZsongáson zsong a borvidék, mint a napsütésnek örülő méh. A pincék, udvarok, teraszok is megtelnek zenével, tánccal, színes programokkal. Különböző koncertek, kézműves műhelyek, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Részt vehetünk dűlő- és pincetúrákon futva, sétálva, két keréken, de akár traktoron is. Különleges, egyszeri borkóstolók, finom falatok csábítanak a részvételre.

Pünkösdi Nyitott Pince Fesztivál – Palkonyán

A Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék borfesztivál során lehetőség van betekinteni a palkonyaiműemlékileg védett pincékbe, találkozni a palkonyai boros gazdákkal, és megkóstolni kitűnő boraikat.

Minden évben kézműves kirakodóvásár, hagyományőrző ételkínálat, gyermek játszópark, táncos és énekes-zenés fellépők, póni lovaglás, lovas felvonulás és egyéb változatos programok teszik igazán színessé a rendezvényt.

Villány programok – nyár

Rozé Fesztivál és RozéMaraton – Július közepén

Villány programok - Rozémaraton fesztivál
Villány programok – Rozémaraton fesztivál (forrás: https://www.fesztivalportal.hu/gasztronomiai-fesztival/villanyi-roze-fesztival-es-rozemaraton)

A nyár közepén megrendezésre kerülő eseményre rózsaszín kavalkáddal, vidám és sportos hangulattal, könnyűzenei programokkal, jelmezes rózsaszín futóversennyel várják az érdeklődőket. Természetesen mindezek mellett a testes vörösborok és a könnyed villányi rozék is a főszerepet játsszák. Az ország egyedülálló „rózsaszín fesztiválját” 2011 óta rendezik meg és azóta Villány második legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-villanyi-rose-fesztival

Ördögkatlan Fesztivál – augusztus utolsó hetében

Villány programok - Ördögkatlan fesztivál
Villány programok – Ördögkatlan fesztivál (forrás: https://www.fesztivalportal.hu/kulturalis-fesztival/ordogkatlan-fesztival-nagyharsany)

Az Ördögkatlan fesztivált 2008 óta rendezik meg, a nagy sikerre való tekintettel, azóta is minden év augusztusában. A fesztivál célja, hogy a magyarság kulturális-művészeti gazdagságságát megjelenítsék a régióban. Valamint, hogy az öt napon át tartó Ördögkatlan legyen Európa egyik minőségi kulturális központja. Cél ez által, a borvidék turisztikailag vonzóbbá tétele is. A rendezvényre a világ minden tájáról hívnak művészeket, mely így látogatók tömegeit mozgatja meg évről-évre.

http://www.ordogkatlan.hu/

Villány programok – ősz

Vörösbor Fesztivál – október első hétvégéje

Villány programok - Vörösbor fesztivál
Villány programok – Vörösbor fesztivál (forrás: https://www.fesztivalportal.hu/gasztronomiai-fesztival/vorosbor-fesztival-villany)

Villány legnagyobb szabású rendezvénye, az 1987 óta megrendezésre kerülő Vörösbor Fesztivál. A fesztivál hazánk egyik legismertebb szüreti fesztiválja, mely tömegeket mozgat meg ilyenkor. Villány szállás tekintetében bőven kínál lehetőségeket, de ebben az időszakban megtelnek a szálláshelyek, érdemes időben foglalni, ha nem szeretnénk lemaradni. A háromnapos rendezvény a bor- és gasztro kultúra, a hagyományőrzés, a sokszínű művészeti és kulturális programok legnagyobb hazai eseménye. Az esemény központi helyszíne a Villányi Rendezvénytér, a Diófás tér, a Fő tér és a Villány pincesor. Szüreti felvonulás, gyerekprogramok, koncertek, finom ételek várják az érdeklődőket.

Villány programok – Rendezvénytér

A településen tavasztól őszig számos programmal várják a városba érkező vendégeket. A legtöbb program helyszíne a Villányi Rendezvénytér. A 4715 m2 nagyságú, térburkolattal ellátott rendezvénytér, a hozzá tartozó bevezető sétánnyal és a 64 férőhelyes parkolóval, valamint a 8570 m2 zöldterülettel méltán mondható a térség legszínvonalasabb rendezvényhelyszínének. A tér szíve egy modern kivitelezésű 550 m2 alapterületű kétszintes átriumos, galériás fogadóépület, melyben konferenciaterem, információs pont, vinotéka, kávézó és öltözők kaptak helyet. A bejárat előtt helyezkedik el a 88 m2 nagyságú fedett, korszerű hang-, és fénytechnikával ellátott színpad.

Címlapkép: Villány programok (forrás: https://www.kaland.sport.hu/celpontjaink/magyarorszag/borcooltura-a-villanyi-hegysegben-avagy-tavaszi-borzsongas-a-tenkes-kapitanya-nyomdokain-villanyi-hegyseg)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom