Villány pincesor

Villány pincesor a város főutcájára néző két sorban elhelyezkedő látványos pincesor, mely a borturisták kedvelt célpontja. Annál is inkább, mert gyalogosan is könnyedén végig járható.

Villány a hazai borvidékek közül a történelmi múltú Villány-Siklósi borvidék egyik központja.  Elsősorban páratlan szépségű pincesoráról híres Palkonya és Villánykövesd falucskákkal együtt.

Villány pincesor – elhelyezkedése

A történelmi pincesor a Baross Gábor utcában helyezkedik el a városka főutcájában. Itt a pincesor egy utcát alkotva helyezkedik el, nem úgy, mint Palkonya és Villánykövesd védett pincéinél, amik egy egész domboldalt foglalnak el szinte művészi tervezettség benyomását keltve. A villányi pincesor két sorban helyezkedik el, és  a békés, falusi hangulatot idéző cseréptetős házikók alatt megbújó pincék csalogatják az idetévedő turistákat. Jó betérni és egy pohár vörösbor mellett megpihenni a hűs pincékben, melyek rendkívül jó adottságokkal bírnak, hiszen aki autóval érkezik is, csak leteszi azt és gyalogosan az egész pincesor kényelmesen végig járható.

Villány pincesor – pincék

Az egységes arculatú, rendezett pincék egymást érik, ahol egész évben magas színvonalú kiszolgálással, borkóstolással, és étkezési lehetőségekkel is várják a látogatókat. A pincesoron található számos borászat központja. Villány étterem tekintetében is itt a központi részen bővelkedik lehetőségekben.

Tavasztól őszig a szép időben a pincesor megtelik élettel, emberekkel.  Villány programok és különböző városi rendezvények során is fontos helyszín a pincesor.

Villányban a fő pincesoron kívül is találhatóak pincék, de ezek elszórtan, nem ilyen centralizáltan. A nagyobb borászatok önálló modern pincékkel és feldolgozóval rendelkeznek, de hagyományos bortárolókat is lehet látni.  

Villány pincesor – Bormúzeum

Villány pincesor - Bormúzeum
Villány pincesor – Bormúzeum (forrás: https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/villany/villanyi-pincesor-1192)

A pincesor végén található a Villányi Bormúzeum is, mely egész éves nyitva tartással várja látogatóit. A múzeumban betekintést nyerhetünk a térség szőlőtermesztésének, szüretelésének és borkészítésének egész folyamatába. Valamint megismerkedhetünk a Villányi-Siklósi borvidék történelmével is. A múzeumban kiállításra kerültek a XIX. századból megmaradt szüreteléshez szükséges eszközök is, sőt a kiállítás egyik részén 40.000 palack múzeumi bort is őriznek. A kiállítás megtekintése után lehetőség van borkóstolásra és borvásárlásra is.

Cím: Villány, Bem J. u. 8. Tel: +36 72 492 654

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom