Villány és környéke

Villány és környéke népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Villány a hazai borvidékek egyik legismertebb történelmi borvidéke.  Érdemes több napra érkezni, hogy minél többet lássunk a vidékből. Szállás Villány és környéke tekintetében pedig bőven kínál lehetőséget, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Villány és környéke – látnivalók, programok

Villány látnivalói már nem csak az őszi – borfesztivál időszakában – népszerűek a turisták körében, hanem egész évben. Hiszen Villány programok tekintetében is egyre több látogatót vonz az évről-évre megrendezésre kerülő fesztiválokra, rendezvényekre.

Villány és környéke – védett pincesorok

Villány és környéke - Villánykövesd
Villány és környéke – Villánykövesd (forrás: http://www.ordogkatlan.hu/2018/08/villanykovesd-vendegvaro-pincei.html)

Villány pincesor szerkezete nem elszórtan, hanem centralizáltan egy utcát alkotva helyezkedik el a település főutcáján. Villánykövesd és Palkonya védett pincesorai azonban nem elszórtan, vagy utcákat alkotva helyezkednek el, hanem szinte művészi tervezettség benyomását keltve egy egész domboldalt foglalnak el.

Az egységes arculatú, rendezett pincék egymást érik, ahol egész évben magas színvonalú kiszolgálással, borkóstolással, és étkezési lehetőségekkel is várják a látogatókat. A pincesoron található számos borászat központja. Villány étterem tekintetében is itt a központi részen bővelkedik lehetőségekben.

Villány és környéke – Nagyharsányi szoborpark

Villány és környéke - Nagyharsány szoborpark
Villány és környéke – Nagyharsány szoborpark (forrás: https://www.kaland.sport.hu)

A Szársomlyó-hegynél található a Nagyharsányi szoborpark is, melynek érdekessége, hogy az ide érkező külföldi és magyar szobrászok az itt található jurakori mészkőből faragják ki műveiket, melyeket aztán helyben állíthatnak ki. A nonfiguratív szobrokkal teli bánya öböl megkapó látványt nyújt.

Innen a szoborparkból lehet meghódítani a Villányi-hegység legmagasabb hegytömbjét, a Szársomlyót is, amelyet szerdától vasárnapig egy szakvezetéses túrán is felfedezhetnek.

Villány és környéke – Siklós

Villány és környéke - Siklós
Villány és környéke – Siklós (forrás: https://www.termalfurdo.hu/latnivalo/siklosi-var-161)

Villánytól nem egészen 15 km-re nyugatra fekszik Siklós, mely főleg a váráról ismert. A Siklósi Vár hazánk egyik legépebben megmaradt, középkori erődítménye. Sem a török ágyúk, sem I. Lipót osztrák császár nem romboltatta le, szemben sok hazai végvárral. Falain 700 éves múltjának szinte minden stílusjegye fellelhető: a román kori ablakoktól a hazai gótika talán legdíszesebb erkélyén, a 15. századi várkápolnán, a reneszánsz kapuerődön és a felvonóhídon át egészen a barokk várkastélyig. Jelenleg vármúzeumként működik.

Az Örsi Ferenc regényéből készült Tenkes kapitánya című játékfilm nagy részét a Siklósi Várban forgatták. Ennek emlékére egy panoptikumot rendeztek be a Vármúzeumban.

A vár rengeteg programmal, „Játékországgal”, egész évben várja a látogatókat az állandó kiállításokon túl. További információ: https://www.siklosivar.hu/hu

Villány és környéke – Harkány

Villány és környéke - Harkány
Villány és környéke – Harkány (forrás: https://www.utisugo.hu/aktiv/harkany-es-kornyeke-290481.html)

A Harkányi Gyógyfürdője 13,5 hektáros ősparkban helyezkedik el, és 7.600 m2 vízfelülettel, 5.000 m2 fedett pihenőterülettel, 3 gyógy- és 5 strandmedencével, látványfürdővel (2 jacuzzi, 2 pezsgőmedence, 2 szauna, 2 gőzkabin) várja a pihenésre, felüdülésre vágyó vendégeit. A medencék hőfoka 38 C°-24 C° közötti.  2016 óta hatalmas csúszdapark is várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A Gyógyfürdő egész éves nyitva tartásával várja a feltöltődésre vágyó látogatókat.

https://www.termalfurdo.hu/furdo/harkanyi-gyogy-es-strandfurdo-32

Villány és környéke – természeti látnivalók

Templomhegy

Villány és környéke - Templom hegy
Villány és környéke – Templom hegy (forrás: https://indafoto.hu/magibobe/image/16282713-930993f9)

A villányi Templom-hegy valamikor kőbánya volt. 1989 óta védett, mely védettségét az ott található kövületeknek és őslénytani maradványoknak köszönheti.

A tanösvény nagy része az egykori bányán halad keresztül melynek a végénél egy sziklafalon felkapaszkodva juthatunk el a Templom-hegy kilátójához.

Szársomlyó-hegy

Villány és környéke - Szársomlyó hegy
Villány és környéke – Szársomlyó hegy (forrás: https://www.termeszetjaro.hu)

Villány egyik jelképévé vált a Szársomlyó-hegy, melynek élővilága és a hozzá fűződő legenda egyaránt lenyűgöző. A hely otthonául szolgál több védett, mediterrán növénynek, a dalmát csankesz és a mecseki varjúháj pedig hazánkban egyedül itt található meg.

A hegyet a hozzá kapcsolódó legenda miatt egyszerűen csak ördögszántásnak hívják. A monda szerint az ördög beleszeretett az egyik asszony lányába, aki azt mondta, hogy neki adja a lánya kezét, ha az ördög felszántja a hegyet az első kakasszóig. Az ördög olyan gyorsan haladt, hogy az asszony megijedt, ezért ő kukorékolt. Az ördög eldobta az ekét és lerázta a bocskoráról a földet, így jött létre a Beremendi hegy és a Siklósi hegy. Ahol az ördög visszabújt a földbe, ott még napjainkban is kénes víz tör elő. A forrást az asszony lánya után nevezték el Harkánynak.

A Szársomlyó-hegy – mely 3,5 km hosszú és 1,7 km széles – a Villányi-hegység legmagasabb 442 méteres hegye.

Címlap kép: Villány és környéke (forrás: https://www.travelo.hu/boresgasztro/20171122-a-legszebb-latnivalok-a-villanyi-borvideken.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom