Tramini

A tramini pontos eredetével nem tudunk elszámolni annak ellenére, hogy a feljegyzések már a XI. században említést tesznek e szőlőfajtáról. Vannak, akik Délkelet-Európából származtatják, megint mások Egyiptomból. Egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Annyi minden esetre biztos, hogy első ismert borai Dél-Tirolban születtek, egy bizonyos Tramin nevű község határában, s végül innen kapta nevét is.

A Tramini változatai

 Különféle változatokban terjedt el:

  • a fűszeres tramini, – hazánkban elsősorban ez a változat ismert, amellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk
  • a piros tramini, mely főleg Badacsony környékére jellemző változat
  • a gyümölcsös tramini – mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk különbséget

Tramini – előfordulása

Magyarországon nagyon népszerű, szinte minden borvidéken megtalálható. Kivételt képez Tokaj-Hegyalja, mert ott nem termesztett fajta és az Alföldön is ritkábban fordul elő. Az agyagos, löszös talajokat kedveli és a vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik. Ezeken a területeken élénkebb, kiegyensúlyozottabb bort ad. Ezért a Balaton felvidéken, vagy a Somlón nem parfümös, hanem olajosabb, teltebb, alkoholban gazdagabb bort készítenek belőle.

Nemzetközi összefüggésben Alsace és Dél-Tirol említendő, mint klasszikus tramini termőhelyek.

A Tramini fő jellemzői

  • fürtje kicsi, szabálytalan alakú, gyakran vállas, tömött vagy közepesen tömött
  • bogyói kicsik vagy közép-nagyok, kissé megnyúlt gömbölyűek, szürkés árnyalatú, világos vagy sötétebb húspiros színűek
  • hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak, különleges, édes, fűszeres zamatúak
  • mustja igen kellemes ízű, alacsony savtartalommal és jó évjáratokban igen magas cukormennyiséggel
  • a Traminiból készült bor ezért fűszeres zamatú és illatos

A Traminire jellemző:

  • erőteljesen fajtajelleges, kissé muskotályos
  • illata a licsi rózsaszirom, törökméz, ritkábban gyömbér keveredése
  • a tearózsa illatát – változó mértékben ugyan, de- minden borvidéken megtaláljuk
  • a legtöbb fajtához viszonyítva fajtajellegesebb, rendszerint lágy
  • szőlőként és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván
  • a száraztól az édesig sokféle bor készíthető belőle.

Mihez kínáljuk a traminit?

Remekül illik sült halakhoz legyen szó rostonsült pisztrángról, vagy füstölt lazacról. Krémmártással készített borjúhús esetén is nagyon ajánlott, illetve fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz és desszertekhez is kiváló párosítás, ha a fűszeres illatú és zamatú Traminit választjuk. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tramini

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom