Tartalomjegyzék
A tramini pontos eredetével nem tudunk elszámolni annak ellenére, hogy a feljegyzések már a XI. században említést tesznek e szőlőfajtáról. Vannak, akik Délkelet-Európából származtatják, megint mások Egyiptomból. Egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Annyi minden esetre biztos, hogy első ismert borai Dél-Tirolban születtek, egy bizonyos Tramin nevű község határában, s végül innen kapta nevét is.
A Tramini változatai
Különféle változatokban terjedt el:
- a fűszeres tramini, – hazánkban elsősorban ez a változat ismert, amellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk
- a piros tramini, mely főleg Badacsony környékére jellemző változat
- a gyümölcsös tramini – mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk különbséget
Tramini – előfordulása
Magyarországon nagyon népszerű, szinte minden borvidéken megtalálható. Kivételt képez Tokaj-Hegyalja, mert ott nem termesztett fajta és az Alföldön is ritkábban fordul elő. Az agyagos, löszös talajokat kedveli és a vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik. Ezeken a területeken élénkebb, kiegyensúlyozottabb bort ad. Ezért a Balaton felvidéken, vagy a Somlón nem parfümös, hanem olajosabb, teltebb, alkoholban gazdagabb bort készítenek belőle.
Nemzetközi összefüggésben Alsace és Dél-Tirol említendő, mint klasszikus tramini termőhelyek.
A Tramini fő jellemzői
- fürtje kicsi, szabálytalan alakú, gyakran vállas, tömött vagy közepesen tömött
- bogyói kicsik vagy közép-nagyok, kissé megnyúlt gömbölyűek, szürkés árnyalatú, világos vagy sötétebb húspiros színűek
- hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak, különleges, édes, fűszeres zamatúak
- mustja igen kellemes ízű, alacsony savtartalommal és jó évjáratokban igen magas cukormennyiséggel
- a Traminiból készült bor ezért fűszeres zamatú és illatos
A Traminire jellemző:
- erőteljesen fajtajelleges, kissé muskotályos
- illata a licsi rózsaszirom, törökméz, ritkábban gyömbér keveredése
- a tearózsa illatát – változó mértékben ugyan, de- minden borvidéken megtaláljuk
- a legtöbb fajtához viszonyítva fajtajellegesebb, rendszerint lágy
- szőlőként és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván
- a száraztól az édesig sokféle bor készíthető belőle.
Mihez kínáljuk a traminit?
Remekül illik sült halakhoz legyen szó rostonsült pisztrángról, vagy füstölt lazacról. Krémmártással készített borjúhús esetén is nagyon ajánlott, illetve fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz és desszertekhez is kiváló párosítás, ha a fűszeres illatú és zamatú Traminit választjuk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tramini
Vissza a kategória cikkeihez