Teleki bor Villány

A Teleki bor Villány területén a magyar borászat megmentőjének, a híres szőlő nemesítőnek Teleki Zsigmondnak a nevéhez fűződik. Teleki Zsigmond sokat tett a filoxéria járvány által elpusztult szőlőtőkék újra telepítéséért. Nevét ma a villányi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és utca is őrzi. Villány két ízben emelt szobrot szülöttének, először 1930-ban, halálának 20. évfordulóján a Teleki-villa előtt, majd Villány várossá avatása alkalmából Domonkos Béla alkotását 2000-ben.
 

Teleki bor Villány – pincészet

1881-ben ő alapította azt a pincészetet, mely ma a borvidék legnagyobb pincészete és Csányi Pincészet néven folytatja a korábban megkezdett szőlészeti és borászati tevékenységet. A mai modern üzem alatt húzódik Villány leghosszabb pincerendszere. 

A Csányi pincészetnek vannak szőlőterületei a legendás Kopár-dűlőben, az Ördögárok-, a Csillagvölgy- és a Jammertal-dűlőben. 
A pincészet számára fontosak a Teleki-hagyományok és a borvidék tradíciói, de emellett fontos az innováció, a folyamatos fejlesztések is. 

Teleki bor Villány – bor fajták


Villány kivételes adottságai páratlan vörösborokat eredményeznek, a mediterrán klímának köszönhetően itt biztonsággal beérnek a bordeaux-i fajták – a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot –, de jól érzi magát a kékfrankos is. Kisebb mennyiségben szüretelnek syrah-t vagy a hazánkban kevésbé ismert petit verdot-t is. Villány hagyományos fajtája, a portugieser vörösborként és rozéként is készül, a pinot noir pedig a palackos erjesztésű pezsgőik alapanyagát is adja. A Csányi pincészet fehérborait a hazai legnépszerűbb fajtájákból, olaszrizlingből, illetve hárslevelűből készülnek, melyhez napjainkra csatlakozott a népszerű Irsai Olivér is.

Boraikat helyben és online is meg lehet vásárolni: https://csanyipinceszet.hu/webshop/

Teleki bor Villány – programok

A Csányi Pincészet az elmúlt években kiemelt támogatója volt az Ördögkatlan fesztiválnak, és ezen túlmenően a Teleki Ligetben változatos és igényes programok sorozatával várták a családok minden tagját az esemény idejére.

A Villányi borvidék elsősorban a testes vörösborairól ismert, de persze a fehérborok kedvelőit sem hagyja cserben. Itt leginkább olaszrizling és chardonnay fajtákkal találkozhatunk. A rozékból pedig erre a borvidékre a testesebb fajták a jellemzőek.

Címlap kép: Teleki bor Villány (forrás: https://csanyipinceszet.hu/termek/teleki-villanyi-25-bar-gyongyozo-rose-cuvee/2)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom