Sauska Villány

A Sauska Villány és Tokaj városában is megtalálható pincészet. A hazai borvidékek közül talán a két legismertebb területen elhelyezkedő pincészet évtizedes hagyományokkal bír.

A hazai borvidékek az ország legkülönbözőbb pontján találhatóak. Tokaj Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke.  Világhírre azonban csak a 17. században emelkedett, amikor a jellegzetes kései szüret és a borkészítési eljárás eredményeként ismertté vált a borvidék rangos különlegessége a Tokaji aszú.

A Tokaj-hegyaljai borvidék 1737 óta zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a Tokaji bor a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.

Villány a hazai borvidékek egyik legismertebb történelmi borvidéke. 1987-ben 16 településsel – többek között Hajós településsel – együtt elnyerte a Szőlő és Bor Városa kitüntető címet. A település történelmi pincesorán található számos pincészet központja.

Sauska Villány

A Sauska pincészet Villányban 2007-ben nyitotta meg a kapuit az akkor már működő tokaji pincészet mellett másodikként. A családi vállalkozás azóta komoly fejlesztéseken, újításokon esett át. Mára nemcsak a pincészetük üzemel – mely borkóstolásra is várja az érdeklődőket – de étterem, és webshop is szolgálja a kényelmesebb látogatást. Hiszen, aki a kóstolás során megéhezne éhét itt csillapíthatja, aki pedig nem tudja eldönteni melyik nedűből vigyen haza, az később is rendelhet kényelmesen a webshopból.  

Sauska Villány – borkóstolás

A szőlőtőkék, melyek főleg cabernet, sauvignon, merlot, kékfrankos, cabernet franc fajták a Kopár, Konkoly, Makár és Ördögárok dűlőkben találhatók. A különböző dűlők termőrétege, a napsugárzásuk és a fekvésük különbözősége miatt a tőkék adta szőlőfürtök íze egyedi, mind más és más.

Borkóstoló a villányi pincészetbe előzetes bejelentkezés alapján, az alábbi elérhetőségeken történhet:

Telefon: + 36 30 220 1339

E-mail: villany@sauska.hu

Cím: 7773 Villány, 048/10 hrsz. GPS: N 45 51 36, 83 E 18 26 20,58

A Sauska 48 étterem

A borászatra épülő étterem – mely a város szélén csendes, gyönyörű környezetben található a pincészettel együtt – 2017-ben nyitott. A letisztult belső térrel rendelkező étterem befogadó képessége 48 fő. A szám nem véletlen hiszen a céget alapító Sauska Krisztián 1948-ban született, így a név és az étterem kapacitása is ennek megfelelően került kialakításra. Érdekesség még a számoknál maradva, hogy a cuvée borok prímszámokkal vannak számozva. Minél kisebb a szám, annál magasabb minőségű bort rejt a palack. Ez a játékosság a számokkal szintén az alapító számokhoz való vonzódásából eredeztethető.

Az étteremben készített étel különlegességek a legfrissebb – környékbeli termelőktől beszerzett – alapanyagokból készülnek és igazán magas minőséget képviselnek. A menük az aktuális szezonnak megfelelően változnak és az ételek mellé mind villányi- mind pedig tokaji borokat is kínálnak. Az étterem egész éveben várja a vendégeket, a dűlők ölelésében található terasz pedig tavasztól őszig.

Az étlap különlegessége, hogy 2, 3, 4 fogásos csomagokra, ajánlásokra vannak felosztva az ételek. Ez manapság egyre több étteremben megjelenő újítás.

Érdekesség

A Sauska 48 éttermet a Dining Guide 2021-ben a 4. legjobb vidéki étterem címmel jutalmazta. (1. helyezet: Anyukám mondta (Encs), 2. Kistücsök (Balatonszemes), 3. Platán (Tata)

A Sauska és egy skót whisky gyártó cég közös együttműködéséből született az ARRAN Single Malt Private Cask Sauska Cuvée 7 nevű tétel, mely érdekessége, hogy csak 230 palack készült belőle. Mára már kizárólag a Sauska 48 éttermében érhető el ez a borostyános színű, mézes, tölgyes, füstös, gyümölcsös aromájú és illatú igazi kuriózum.

A borászat pedig Tokaj és Villány után már Budafokon is elérhető, hiszen 2015 óta a pincészet robosztus pincerendszerét alakítják folyamatosan, mely helyet fog biztosítani a pezsgőkészítésnek. Hiszen a jellegzetes klíma, a kiegyensúlyozott szellőzés és a fényviszonyok mind megfelelnek a különlegességek készítéséhez szükséges követelményeknek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_borr%C3%A9gi%C3%B3inak_list%C3%A1ja

Címlap kép: Sauska borok (forrás: https://borrajongo.blog.hu/2021/03/16/biztos_alapok_sauska_tokaj_2019-es_borok_a_nappaliban)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom