Palkonya

Palkonya a Villányi hegység északkeleti oldalán található Villány településtől északnyugatra kb. 6 km-re fekvő, egyutcás falucska. Palkonya a hazai borvidékek közül a nagy múltú Villányi borvidék része. 

E kis falucska máig hűen őrzi a 18. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló – egymás fölött több sorban elhelyezkedő – pincesor. 

Palkonya látnivalói:

 • Szent Erzsébet templom
  Az 1816-ban épített templom messziről is jól látható piros kupolájával és a mellette álló tornyával. A templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. Klasszicista stílusban épült, a Batthyány család megbízásából. A szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el. Kupolájának speciális faszerkezete technikatörténeti kuriózumnak számít.
 • Szőlőhegyi Szent Bertalan kápolna
  A kápolna Somogyi Tibor szőlőtermesztő és borász birtokán épült fel. Érdekessége, hogy augusztus 24.-re, Szent Bertalan napjára van tájolva. Ekkor a felkelő nap sugarai megvilágítják a szentélyt és benne Szent Bertalan képét. Ilyenkor Szent Bertalan napot is ünnepelnek a kápolnánál.
 • Pincesor
  A pincesor a 19. század elején épült a falu déli szélén. Érdekessége, hogy a szőlőhegyre néző lejtőn, többsorosan került kialakításra. Az 53 présház által alkotott egységesnek látszó pincecsoport egyenként eltérő épületekből áll. A különböző korok építészeti stílusa érzékelhető rajtuk az átépülések következtében is. Védetté nyilvánítása településszerkezeti, népi építészeti, gazdálkodástörténeti, valamint esztétikai értékei miatt is indokolt volt.
 • Sváb szoba
  A sváb szoba berendezése a faluban élő családok tárgyi örökségéből készült, így hitelesen mutatja be az egykori falus élet használati és dísztárgyait.

Palkonya – borászatok

Palkonya borospincéiben megtekinthető a borkészítés folyamata, a szőlőültetvényektől egészen a bor tárolásáig. Borkóstolásokra számtalan lehetőség adott.

További információ: http://palkonya.hu/bor/

Palkonyai rendezvények

 • Hú!SVÉT+7: szezonnyitó tavaszi közönségtalálkozó és gasztronómiai rendezvény
 • Pünkösdi nyitott Pincék: minden év Pünkösd vasárnapján
 • Ördögkatlan fesztivál: melynek Nagyharsány és Kisharsány mellett Palkonya is helyszínt ad.
 • Palkonyai Dűlőfutás: futás a Villányi borvidéken (minden év április-május körül)

A település 2007-ben elnyerte az Európa Kulturális Faluja címet is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Palkonya

Címlapkép: Borostyán Vendégház – rálátás Palkonyára (forrás: https://borostyanpanzio.hu/vendeghazak/palkonya)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom