Harkány

Harkány Baranya megyében, Pécstől délre fekvő 1999 óta városi rangot kapott település. Villány – a bor városa, kb. 22 km-re keletre fekszik tőle.

Harkány elsősorban a fürdőközpontjáról ismert, mely a Dél-Dunántúl legjelentősebb, legjobban kiépített és legrégebbi gyógyfürdője.

Harkány – a gyógyfürdő eredete

A gyógyvizet állítólag már a törökök is jól ismerték, ám egy időre a feledés homályába került. Így aztán – a néphit szerint – igazi meglepetésnek számított, amikor 1823-ban a környékbeli mocsarak lecsapolásánál fáradozó egyik munkás lába a munka közben a vízben ácsorgástól, meggyógyult.

A hír gyorsan terjedt, Battyhány Antal 1824-ben már fürdőházat építtetett. 1866-ban Zsigmondy Vilmos bányamérnök pedig ártézi kutat fúratott, ahonnan 60 Celsius fokos víz tört fel.

A harkányi gyógyfürdő napjainkban

  • A Harkányi Gyógyfürdője 13,5 hektáros ősparkban helyezkedik el, és 7.600 m2 vízfelülettel, 5.000 m2 fedett pihenőterülettel, 3 gyógy- és 5 strandmedencével, látványfürdővel (2 jacuzzi, 2 pezsgőmedence, 2 szauna, 2 gőzkabin) várja a pihenésre, felüdülésre vágyó vendégeit.
  • A medencék hőfoka 38 C°-24 C° közötti. 
  • 2016 óta hatalmas csúszdapark is várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.
  • A Gyógyfürdő egész éves nyitva tartásával várja a feltöltődésre vágyó látogatókat.
  • Kénes gyógyvize reumás, ízületi és bőrbetegségek kezelésére egyaránt alkalmas.

https://www.termalfurdo.hu/furdo/harkanyi-gyogy-es-strandfurdo-32

Környékbeli látnivalók Harkánynál

Harkánytól 10 perc autóútra fekszik Siklós, mely a hazai borvidékek közül szintén a Villányi borvidék része, annak egyik központja. Siklós elsősorban a váráról ismert.

A Siklósi Vár hazánk egyik legépebben megmaradt, középkori erődítménye. Sem a török ágyúk, sem I. Lipót osztrák császár nem romboltatta le, szemben sok hazai végvárral. Falain 700 éves múltjának szinte minden stílusjegye fellelhető: a román kori ablakoktól a hazai gótika talán legdíszesebb erkélyén, a 15. századi várkápolnán, a reneszánsz kapuerődön és a felvonóhídon át egészen a barokk várkastélyig. Jelenleg vármúzeumként működik.

Az Örsi Ferenc regényéből készült Tenkes kapitánya című játékfilm nagy részét a Siklósi Várban forgatták. Ennek emlékére egy panoptikumot rendeztek be a Vármúzeumban.

A vár rengeteg programmal, „Játékországgal”, egész évben várja a látogatókat az állandó kiállításokon túl. További információ: https://www.siklosivar.hu/hu

Ha kicsit távolabbra mennénk Villány látnivalói megérnek egy kitérőt. Villány programok tekintetében egész évben érdekes rendezvényekkel, fesztiválokkal várja a látogatóit. Harkányban is rengeteg szálláslehetőség várja a vendégeket, de szállás Villány és környéke tekintetében is bőséges.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Harkány

Címlapkép: Harkány (forrás: https://www.utisugo.hu/aktiv/harkany-es-kornyeke-290481.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom