Dűlőtúra

Igazi villányi sajátosság a dűlőtúra! Mindenképpen érdemes kipróbálni!

Villány a hazai borvidékek egyik legismertebb történelmi borvidéke, a Villány-Siklós borvidék egyik központja, a bor városa.

Villány látnivalói már nem csak az őszi – borfesztivál időszakában – népszerűek a turisták körében, hanem egész évben. Hiszen Villány programok tekintetében is egyre több látogatót vonz az évről-évre megrendezésre kerülő fesztiválokra, rendezvényekre.  Ezek a programok egészültek ki a dűlőtúra kínálattal, évekkel ezelőtt.

Dűlőtúra – a villányi dűlők felfedezése

Dűlőtúra1

A település elsősorban a megkapó Villány pincesor által vált ismertté, a turisták elsődleges célpontja is ez, pedig a gyönyörű szőlőültetvények között járva megismerni a környéket az is felemelő, semmihez sem fogható érzés.

Több borászat szervezett dűlőtúrákat is tart – szinte egész évben – mely során megismertetik az érdeklődőket a borászatokhoz tartozó szőlő ültetvényekkel, a különböző mezőgazdasági, illetve szőlőművelési technikákkal. A túra – mely autóval történő körbevezetést jelent a dombok közötti ültetvényeken – során, több helyen gyalogosan is megismerhetjük a környéket és borkóstolás is színesíti a programot.

Dűlőtúra – a Szársomlyó-hegy

A túra során látható a Villány egyik jelképévé vált a Szársomlyó-hegy is, melynek élővilága és a hozzá fűződő legenda egyaránt lenyűgöző. A hely otthonául szolgál több védett, mediterrán növénynek, a dalmát csankesz és a mecseki varjúháj pedig hazánkban egyedül itt található meg.

A hegyet a hozzá kapcsolódó legenda miatt egyszerűen csak ördögszántásnak hívják. A monda szerint az ördög beleszeretett az egyik asszony lányába, aki azt mondta, hogy neki adja a lánya kezét, ha az ördög felszántja a hegyet az első kakasszóig. Az ördög olyan gyorsan haladt, hogy az asszony megijedt, ezért ő kukorékolt. Az ördög eldobta az ekét és lerázta a bocskoráról a földet, így jött létre a Beremendi hegy és a Siklósi hegy. Ahol az ördög visszabújt a földbe, ott még napjainkban is kénes víz tör elő. A forrást az asszony lánya után nevezték el Harkánynak.

Templom-hegy érintése a dűlőtúrán

A Templom-hegy is láthatóvá válik a túra során, mely igen közkedvelt kirándulási pont a turisták körében, mely egyrészt csodálatos látnivalóinak, másrészt az itt kialakított, körülbelül 3 kilométer hosszú tanösvénynek köszönhető.

A Dűlőtúra igazán felejthetetlen élményben részesíti az érdeklődő látogatókat. Ajándék ötletnek sem elhanyagolható!

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom